14 Feb

Apa Nak Tanya Mekanik yang Tak Kenal

Apabila bengkel kereta anda biasa pergi telah tutup dan kereta anda perlu dipasang secepat mungkin, anda akan berasa tidak selesa untuk pergi ke bengkel kereta yang lain. Tidak dinafikan, anda boleh mencari Bengkel Kereta yang baik jika anda memasukkan "Bengkel Kereta Terbaik di ...." di Google, tetapi, anda masih perlu melakukan 'temubual' dengan mekanik sebelum anda memutuskan untuk mengambil kereta anda untuk membaiki di bengkel kereta tersebut. Seperti yang dikatakan oleh Tom Hanks, "Percaya Melihat dan Melihat adalah Percaya". Berikut adalah soalan yang perlu anda tanya kepada Mekanik yang tak kenal!

Source: Auto Mechanic

- Berapa Lama Adakah anda bekerja sebagai Mekanik / Foreman?

Salah satu cara terbaik untuk mencari mekanik / Foreman yang berkualiti adalah untuk bertanya tentang pengalaman mereka dan latar belakang akademik mereka. Adakah anda akan membiarkan seseorang yang tidak mempunyai pengalaman atau latar belakang akademik untuk membetulkan kereta anda?

- Kereta apa biasanya datang ke bengkel anda?

Tidak semua bengkel kereta mahir dengan semua model kereta. Pastikan bengkel akan dapat memperbaiki kereta anda sebelum anda bersetuju.


Source: Star Online

- Bolehkah saya mendapatkan anggaran?

Ini adalah petunjuk bahawa dia mempunyai pengalaman menetapkan model kereta yang sama. Biasanya, mekanik/foreman akan mengingati harga kerana dia berpengalaman dengan masalah ini.

- Bagaimana saya boleh mengurangkan masalah ini pada masa akan datang?

Seorang mekanik/foreman yang berpengalaman akan dengan rela menawarkan nasihatnya tentang bagaimana untuk mengelakkan atau mengurangkan masalah. Ini kerana mereka tahu bahawa anda akan kembali kepada beliau jika masalah yang sama berlaku kerana anda merasa lebih selesa dengan mekanik/foreman tersebut

Other Stories


10 Apr

Faktor-Faktor kemalangan di Malaysia.

Kemalangan atas jalan-raya mempunyai pelbagai scenario seperti pelangaran antara kenderaan dan kende...

Read More
06 Mar

Fakta Menarik mengenai Karl Benz, Pencipta Kereta Petrol Pertama di Dunia

Fakta Menarik mengenai Karl Benz, Pencipta Kereta Pertama di Dunia Sebelum ini, kami mengisahkan m...

Read More
19 Feb

Fungsi Shock Absorber untuk kereta anda!

Dalam artikel sebelum ini, Shock Absorber explained, kami menerangkan apakah itu shock absorber kere...

Read More